Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál 2017

Időpont

2017. szeptember 08-09.

Helyszín

Nagykanizsa, Erzsébet tér és környéke

Tisztelt Kanizsai Polgárok, Kedves Érdeklődők!

Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Megy a gőzös, megy a gőzös… a Kanizsai Vásárra. A műdal létrejöttét a híres század eleji vásár ihlette, amely számos rendezvény alapkoncepciója is: azok célja a város főterének, az egykori piactérnek az eredeti történeti funkciójába való visszaállítása, és az utcaművészekkel és hagyományőrző produkciókkal a múltbeli vásári forgatag hangulatának visszaidézése, a polgári miliő megelevenítése.

Ennek a szemléletnek, a hagyomány és a modernitás ötvözetének szimbóluma a városban az országos hírű Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál. A kedvelt krumplis étel, annak sokszínű elkészítése és felhasználása méltán érdemel egy kétnapos fesztivált az ősz kezdetén, idén szeptember 08-09-én. Hiszen Nagykanizsa a Dödölle fővárosa, és jó eséllyel pályázik arra, hogy rövidesen bekerüljön a Magyar Értéktárba, és Hungarikummá váljon. A kulturális programokkal tarkított gasztronómiai fesztiválon profi és amatőr főzőcsapatok mérhetik össze kulináris jártasságukat a dödölle és más népi ételek elkészítésében. 2006-ban és 2013-ban Guinness rekordok is születettek: 2500 adag dödölle egy üstben való elkészítésével és a 24 órás főzés-sütéssel.


Dénes Sándor
polgármester

Sztárfellépők

Bereczki Zoltán

2017 szeptember 09, szombat

Helyszín: Erzsébet tér

Best Of zenekar

2017 szeptember 09, szombat

Helyszín: Erzsébet tér

Deniz

2017 szeptember 08, péntek

Helyszín: Erzsébet tér

Soulwave

2017 szeptember 09, szombat

Helyszín: Erzsébet tér

BrassDance

2017 szeptember 08, péntek

Helyszín: Erzsébet tér

Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival

2017 szeptember 08, péntek

Helyszín: Erzsébet tér

Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Programok

Helyszín: Erzsébet tér
12:00-15:00

Helyi csoportok fellépése

15:30

Fesztivál megnyitó

16.00

Bergengóc Zenegóc

Zenés és színházias, bábozással színesített interaktív gyerekműsoraik főszereplői a gyerekek és egy óriási meséskönyv! A színpadon látható óriási mesekönyvben közismert mesefigurák (Pom Pom, Kíváncsi Fáncsi, Nagy Ho-Ho, Micimackó és mások) rejtőznek, arra várva, hogy a gyerekek fellapozzák a könyvet és megszólaljanak a róluk szóló dalok. Ezalatt a gyerekek jelmezekben, kellékekkel a dalokhoz kapcsolódó szerepeket játszanak az életnagyságban megelevenedő mesefigurákkal.

18:00

Deniz

A magyar zenei élet különleges színfoltja. Hiteles példája annak, hogy egy lakótelepi kisszobából sem lehetetlen eljutni az országos ismertségig kellő alázattal és kitartással. Tartalmas szövegeivel kortól és nemtől függetlenül éreznek együtt tízezrek, bizonyíték erre többek közt a rengeteg „DENIZ idézetes“ tetoválás és iskolai tabló. 2012 óta több dala (Egyetlen, Csoda, Holnapután, Sehogysejó, Halhatatlanok, Veled) vezette a zenetévék és rádiók toplistáit. A New Level Empire zenekarral közösen készült Valahol című dal, 2016 legjátszottabb magyar dala volt. Kétszeres Fonogram díjas előadó (2014, 2016) és hétszeres jelölt. 2016-ban a Magyar Olimpiai Bizottsággal együtműködve írt dalt olimpikonjaink és paralimpikonjaink tiszteletére Halhatatlanok címmel, melynek videóklipjében több olimpiai bajnokunk is szerepel. A dal az olimpikonok eskütételén debütált a Müpában. Minden nagy hazai fesztiválon zenélt már. Dalai közel 40 millió kattintást tudnak maguk mögött az interneten. Díjak: • 2016 - Fonogram díj – Az év rap vagy hip hop albuma: DENIZ - A nép hangja • 2014 – Fonogram díj – Az év dala: DENIZ – Egyetlen

20:00

Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival

A zenekar klasszikussá vált dalai az eredeti LGT-tagok, Karácsony János és Solti János közreműködésével. A Zenevonat Szuperkoncert harmadik éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel. Az Abrakazabra zenekar által létrehozott produkcióban a zenekar klasszikussá vált dalait - Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk, Miénk ez a cirkusz, Mindenki - két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével dolgozza fel. A koncerteken Karácsony János és Solti János legendás LGT tagok mellett két másik, a hazai élvonalhoz tartozó zenész kap helyet: Veres Mónika Nika és Heincz Gábor Biga. Veres Mónika Nika az LGT tagjai által női előadóknak írt dalokat tolmácsolja, többek között a Játssz még, a Hello vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek című számokat. Heincz Gábor Bigának gyerekkora óta kedvence az ikonikus zenekar, egy televíziós műsor kedvéért pedig egyszer áthangszerelt néhány LGT-dalt. Az LGT zenészeinek annyira megtetszett az ő verziója, hogy azóta is ebben a hangszerelésben szólalnak meg a dalok a Zenevonat Szuperkoncerteken. A zenekari kíséretet az Abrakazabra Zenekar látja el, akik Magyarország legnagyobb pop- és rocksztárjaival és számos ma népszerű előadóval dolgoznak együtt folyamatosan.

22:00

BrassDance

Az együttes 1990-ben alakult mint Daniel Speer Brass. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végeztek. A klasszikus repertoárt komolytalan komolyzene és könnyűzene váltotta fel. Ma többnyire pop muzsikát, filmzenéket, jazz-rockot adnak elő fiataloknak az egészen kicsiktől az egyetemistákig. Operált operákat, örökzöldeket vagy jazz-showt játszanak az idősebbek kedvéért. Beskatulyázni a BRASSDANCE-t? Nehéz lenne! Nem játszanak ugyanis két "egyforma" számot. Az együttes 2017 es műsorából egy kis ízelítő: Justin Timberlake: Cant stop the feeling,Lipps Inc.: Funky Town, James Brown: I feel good, George Michael: Faith, Bruno Mars: Uptown Funk, Daft Punk: Get Lucky, Pharell Williams: Happy , Al Jarreau: Boogie Down, Adele: Rolling in the deep, Schifrin: Mission Impossible, Duke Ellington: I Don’t mean a thing ..

Kísérő programok

 

Programok

  • kézműves kirakodóvásár, borházak kínálata, gasztroutca, ingyenes gyermekjátékok
Helyszín: Erzsébet tér
10:00

Szüreti felvonulás

11:00

Nagykanizsai Fúvószenekar

12:00-15:00

Helyi csoportok fellépése

16:00

MintAgyerek

Dalok gyerekeknek, és azoknak akik olyanok, mint A gyerekek. A MintAgyerek zenekar gyermekműsora saját szerzeményeken alapul, néhány saját daluk Mentovics Éva, Gyárfás Endre és mások gyermekverseire épül, de játszanak dalokat Szalóki Ágitól, Gryllus Vilmos, Bíró Esztertől és másoktól is. A gyermekek vidáman, szinte észrevétlenül tanulnak együtt, velük. Nem véletlen, hogy a zenekar tagjai pedagógusok, így napi munkájuk során is találkoznak a gyermekeket érintő témákkal. Műsorukban megtalálhatóak lassabb, halkabb illetve mozgalmasabb, ritmusosabb dalok is, amelyekben a közönséget is aktívan megmozgatják, énekeltetik, játékra ösztönzik. Dalaikkal persze nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek, a felnőtteknek is szeretnének örömet okozni, hogy akár egy fél óra erejéig is olyanok legyenek, mint A gyerekek.

17:00

Dödölle főzőverseny - Bormustra eredményhirdetése

18:00

Soulwave

A Soulwave-et 2007-ben alapította Fodor Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva.

20:00

Bereczki Zoltán

A középiskola ideje alatt Toldi Mária ismerte fel tehetségét, s az első meghallgatás után fel is vette tanítványai közé. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical tanszakán végzett, majd megjelentette az első szólólemezét. Zenei producerként elkészítette az Operett Angyalai formáció hangszerelését és az Operettszínház Mozart! és a Rómeó és Júlia című produkció CD-jét. Színészi munkájáért Súgó Csiga díjat és eMeRTon díjat kapott. Rendszeresen fellépett a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált című műsorában, A Nagy Duett első szériájában pedig versenyzőként vett részt, ahol Peller Mariann partnere és mentora volt. A Megasztár 6-ban zsűritagként tevékenykedett. A Budapesti Operettszínház tagjaként hatalmas sikereket aratott, 2013-tól pedig a Centrál Színház Illatszertár című műsorában szerepel töretlen sikerrel. Emerton - díjas és Súgó Csiga díjas művész.

22:00

Best Of zenekar

A mikrofonnál Abaházi Csaba áll, akit a Sing Sing együttes frontembereként ismert meg a magyarországi közönség. Tíz év aktív zenélés után került a Rádióhoz, ahol már jó ideje a vasárnap esti Hajrá magyarok hangjaként ismerik a hallgatók. A Best of billentyűse, Buza Sándor a rádió programigazgatója. A dobok mögött Garami Gábor ül, aki öt évig erősítette a Táncosokkal Farkaló, alapvetően jazz muzsikát játszó együttest, a rádiónál a hétvégi Kívánságműsor gazdája. Öccse, Garami Balázs egy személyben a formáció vezetője (volt), menedzsere és basszusgitárosa. Foglalkozására nézve hangmérnök, a Cappuccino Tripla technikai munkáiért felelős. A szólógitár húrjait az a Rákóczi Ferenc pengeti, aki a Cappuccino Tripla műsorvezetője és mostmár a formácíó új vezetője.

Kísérő programok

 

Programok

  • kézműves kirakodóvásár, borházak kínálata, gasztroutca, ingyenes gyermekjátékok, szombaton dödölle és tájjellegű ételek főzőversenye
Helyszín: Erzsébet tér és környéke

14. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Nagykanizsa a Dödölle Fővárosa

Valószínűleg sokunknak a szívéhez nőtt ez a rendezvény, amely az elmúlt évek során Nyugat-Dunántúl egyik legrangosabb eseményévé vált. Az idei programot a KonTuRplusz Egyesület - mint főszervező - szeretné emlékezetessé tenni. Minden érdeklődőt invitálunk, hogy jöjjön el városunkba, ismerje meg minél jobban kulturális és gasztronómiai értékeinket. A fesztivál egyik fontos részét képezi a meghirdetett főzőverseny. Célunk a dödölle és más tájjellegű ételek népszerűsítése, Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése. A rendezvény gasztronómiai fővédnöke Borda Attila mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje. A 14. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál helyszíne Nagykanizsán, a város szívében elhelyezkedő Erzsébet tér és környéke lesz. A főzőverseny időpontja: 2017. szeptember 9. (szombat) 11-16 óra között Helyszíne: Erzsébet tér és környéke Versenyt hirdetünk az alábbi kategóriákban:

• “D” kategória:Dödölle (hagyományos, klasszikus recept szerint)

• “T” kategória: Tájjellegű ételek

A főzőverseny zsűrizési és értékelési rendszere a következőképpen fog történni: A verseny végén a “D” és “T” kategóriákat összegzi a zsűri, és az előre meghatározott pontrendszer alapján arany, ezüst és bronz fokozattal, illetve oklevéllel díjazza. Aki nem éri el a legalacsonyabb pontszámot, oklevélben részesül. Általában a versenyeken az a tapasztalat, hogy a versenyzők jó része teljesíti a minimum szintet, ezáltal valamelyik fokozatot el is nyeri. A csapatoknak fedett sátrat a szervező, a dödölle elkészítéséhez szükséges burgonya mennyiséget a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja biztosítja. A csapatoknak saját maguknak kell biztosítaniuk a gázpalackot, illetve érvényes tűzoltó készüléket!

Áramot nem áll módunkban biztosítani!

Az ételek otthon és a helyszínen egyaránt elkészíthetők, azonban szeretnénk, ha minél több csapat élne a helyszíni főzés lehetőségével. 3 fős csapatok jelentkezhetnek, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe. Nevezéskor kérjük elküldeni az elkészítendő ételek pontos leírását receptek formájában, 5 fő részére, anyaghányaddal együtt. Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról, az ételek elfogyasztására alkalmas ülőhelyekről (asztalok, padok) a csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk!

Vízvételi lehetőségre van mód. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően fejkendő vagy sapka viselése a verseny ideje alatt kötelező! Kérjük, hogy szép, esztétikus környezetet alakítsanak ki sátraikban, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!

A versenyen való részvétel feltétele, hogy a versenyző csapatok elfogadják a versenykiírás feltételeit, és a jelentkezési lapot kitöltve, aláírva visszajuttatják a szervezőkhöz az “élelmiszerbiztonsági garancia lap” aláírásával együtt. Nevezési határidő: 2017. augusztus 14. (hétfő)

Jelentkezés: A jelentkezési lapokat a következő címek valamelyikére lehet eljuttatni személyesen, vagy elektronikusan:

• E-mail: konturplusz@gmail.com

• Személyesen: Tourinform Iroda Nagykanizsa, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.

A verseny napján 6.30-9.00 óráig kell a helyszínen megjelenni és a rendezőknél jelentkezni, akik további információkkal látják el a versenyzőket. (9 óra után már nem lehet gépjárművel megközelíteni a főzőverseny színhelyét.) A zsűri 10 órakor részletes tájékoztatást nyújt a versenyzőknek a zsűrizés menetéről. Nagyon fontos, hogy ekkor minden csapatból 1-1 fő megjelenjen a zsűri által tartott tájékoztatón, a szakmai bírálók sátránál! A főzőverseny ünnepélyes megnyitójára 10:00 órakor kerül sor. Az értékelés 12.00 órától kezdődik és a főzőverseny várhatóan 15.00 órakor fejeződik be.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre terveink szerint 17:00 órakor kerül sor a színpadon. A zsűri neves hazai szakemberekből áll, akik – a versenykiírásnak megfelelően – pontrendszerben értékelnek. Folytatódik a mozgó zsűrizés, amely szerint a verseny egész ideje alatt 2 zsűritag a versenyzők között tevékenykedik. Ily módon is szeretnénk közvetlenebbé tenni a zsűri és a versenyzők kapcsolatát. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen. A rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk.

DÍJAZÁSOK

Pontrendszer alapján a csapatoknak arany, ezüst és bronz fokozatú oklevelet, illetve a helyezésnek megfelelő díjakat adunk át. A helyezést el nem érő csapatok oklevélben részesülnek. A “D” és “T” kategóriákban az a csapat nyeri meg a versenyt, amelyik a legmagasabb pontszámot éri el. Az ő jutalmuk egy-egy szép serleg lesz, az abszolút győztes csapat egy további serleget vihet majd haza. Idén is meghirdetjük a “Legszebb főzőhelyért járó” díjat, amelynek nyertese egy serleget kap jutalmul.

Szervezők